
Skolprogram
Gymnasiet, ämnesövergripande
Globala målen, världen och jag
Ett skolprogram för gymnasiet om hållbar utveckling. Genom övningar och diskussion får eleverna får närma sig begreppet hållbar utveckling och fundera över hur de globala målen hänger ihop med dem själva.
Praktiskt
90 minuter
900 kr
Hållbar utveckling – vad är det? Hur påverkar det mig? Hur kan jag bidra och hur hänger det ihop med Nobelprisbelönade upptäckter?
Programmet Globala målen och jag inleds med en övning där eleverna får fundera över hur situationen i världen ser ut inom några olika områden. Utifrån elevernas svar jobbar vi vidare med frågor om rättvisa och ansvar för att nå en hållbar utveckling. Eleverna får göra övningar där de diskuterar och resonerar kring de globala målen, samt tränar på att lyssna på varandras resonemang.
Eleverna får även fundera över hur Nobelprisbelönade upptäckter och aktiviteter kan bidra till hållbar utveckling. Vi tar upp några exempel på hur detta hänger samman.
Programmet syftar till att öka kunskap om och förståelse för situationen i världen och FN:s globala mål för hållbar utveckling ur såväl ett globalt som lokalt perspektiv, samt möjligheten till att själv kunna bidra till hållbar utveckling på olika nivåer.
Anknytning till Gy25
Biologi, Nivå 1 och 2
- Biologins betydelse för vetenskap, individ och samhälle med exempel från historiska och aktuella händelser.
- Frågor om etik och hållbar utveckling med koppling till biologi.
Kemi, Nivå 1 och 2
- Kemins betydelse för vetenskap, individ och samhälle med exempel från historiska och aktuella händelser.
- Frågor om etik och hållbar utveckling med koppling till kemi.
Geografi, Nivå 1
- Fördelning av naturresurser och konsekvenser av människors nyttjande av dem.
- Mänsklig påverkan på klimatet. Konsekvenser av klimatförändringarna på olika platser.
- Hur ekologiska, sociala, ekonomiska och etiska perspektiv är integrerade med varandra i frågor som rör hållbar utveckling på olika platser och utifrån olika skalnivåer. Betydelsen av jämlikhet och jämställdhet i arbetet för hållbar utveckling.
- Hållbar samhällsplanering och beredskap kopplat till framtidsfrågor, till exempel klimatanpassning, mat-, vatten- och energiförsörjning.
Geografi, Nivå 2
- Arbete i olika samhällssektorer med hållbar samhällsplanering, däribland klimatanpassning och systemförändringar på global, regional och lokal nivå.
Naturkunskap 1a1 och 1b
- Ekosystems bärkraft, biologisk mångfald, ekosystemtjänster och resursutnyttjande.
- Energi, klimat, produktion och konsumtion ur perspektivet hållbar utveckling.
- Hållbar produktutveckling. Råvaror, kemiska processer, energiförbrukning och avfallshantering.
Samhällskunskap, Nivå 1a1
- Resursanvändning, tillväxt, konjunkturer och ekonomisk politik, till exempel frågor om välfärd, grundläggande prisbildning, företagande, arbetsliv, hållbarhet, jämlikhet och jämställdhet.