
Skolprogram
Gymnasiet, naturvetenskap
Rollspel om genetik och etik
Eleverna utgör i det här rollspelet en nyutsedd kommitté som har svåra beslut om genteknik att fatta.
Bokningen är preliminär. Vi återkommer inom 72 timmar med bokningsbekräftelse.
Praktiskt
120 minuter
1000 kr
Ska man tillåta att odla genmodifierade grödor? Kan kloning vara ett alternativ för barnlösa? Ska företag tillåtas erbjuda gentest till privatpersoner för att undvika att ärftliga sjukdomar sprids vidare?
Deltagarna utgör en nyutsedd kommitté med uppgift att besluta om konkreta förslag till tillämpningar av genteknik ska tillåtas eller inte. Med tärningens hjälp får deltagarna nya identiteter (ålder, könsidentitet, yrke) och delas in i fem olika intresseorganisationer. Arbetet med genteknikfrågorna genomförs sedan i tre steg. Först diskuterar varje intresseorganisation de fyra frågorna på dagordningen. Sedan blandas deltagare från olika organisationer en stund innan kommitténs möte slutligen genomförs med samtliga deltagare. Varje fråga debatteras utifrån vetenskapliga, socioekonomiska och etiska argument. Samtliga deltagare förväntas delta i omröstningen om vad som ska tillåtas och inte i en odefinierad framtid.
För att kommittémedlemmarna ska ha de nödvändiga förkunskaperna om några banbrytande upptäckter inom genteknik genomförs en kort teorigenomgång av några Nobelprisbelönade upptäckter: GMO, kloning, IVF samt sekvensering.
Rollspelet i genetik och etik syftar till att öka medvetenheten hos elever om att upptäckter, uppfinningar och förbättringar påverkar individen och samhället. Eleverna ska även inspireras att aktivt delta i samhällsdebatten i frågor som rör genetik och genteknik.
Genom att argumentera utifrån olika roller, snarare än utifrån personliga åsikter, skapas ett mer tillåtande klimat där fler olika argument kan få utrymme än vad som kan förväntas i ett klassrum med kända normer, roller och förväntningar.
Anknytning till Gy25
Biologi, Nivå 1
- Gentekniska tillämpningar.
- Biologins betydelse för vetenskap, individ och samhälle med exempel från historiska och aktuella händelser.
Biologi, Nivå 2
- Bio- och gentekniska metoder samt deras användning inom olika områden.
- Biologins betydelse för vetenskap, individ och samhälle med exempel från historiska och aktuella händelser.
Naturvetenskap, Nivå 1a2 och 1b
- Cellens och individens genetik och evolutionära aspekter på detta. Gentekniska metoder och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter.
- Etiska frågor med koppling till det naturvetenskapliga innehållet.
- Granskning av information och argumentation som rör naturvetenskap. Skillnaden mellan vetenskapliga och icke-vetenskapliga påståenden.
Teknik, Nivå 1
- Teknikens och teknikerns roll i ett hållbart samhälle, med fokus på möjligheter och risker med framtidens teknik.
- Hur normer, genusstrukturer och etiska värderingar påverkar teknik, dess användning och tillgänglighet.
Teknik, Nivå 2
- Tekniska framsteg och teknikutveckling med fokus på framtidens teknik och en hållbar utveckling.
- Värdering av tekniska lösningar utifrån olika aspekter, däribland genus, etik och hållbar utveckling.