Skip to header Skip to main content Skip to footer
Alarm clock - Annie Ernaux
Väckarklocka donerad av författaren Annie Ernaux. © Nobel Prize Outreach. Foto: Nanaka Adachi

Tiden har sin gång och vi uppfattar alla dess närvaro. Klockans visare snurrar runt urtavlan. Solen rör sig återigen över himlen. Tunnelbanan är försenad och ytterligare ett hårstrå har blivit grått.

Ändå har frågan om vad tid egentligen är upptagit människan genom århundraden. Kan vi säga att framtiden eller det förflutna verkligen existerar?

Då, nu, sen visades under hösten 2024. I utställningen gav labbföremål, textfragment och film ingångar till olika sätt som Nobelpristagare i fysik och litteratur har utforskat tid – ett av mänsklighetens kvarvarande mysterier.

Ellen Emilie Henriksen
Ellen Emilie Henriksen. © Nobel Prize Outreach. Foto: Nanaka Adachi

Vad är tid?

Den 6 april 1922 försökte två Nobelpristagare reda ut saken. I utställningen berättade filosofen Ellen Emilie Henriksen om när litteraturpristagaren Henri Bergson och fysikpristagaren Albert Einstein möttes i Paris och hamnade i en diskussion om tidens natur. Finns svaret på vad tid är hos fysiken eller filosofin?

Hur lite tid är det möjligt att registrera?

En attosekund är en miljarddel av en miljarddel av en sekund. Med hjälp av labbutrustning från fysikpristagarna 2023 Pierre Agostini, Anne L’Huillier och Ferenc Krausz berättade i utställningen om deras arbete med att skapa attosekundpulser av ljus.

I litteraturen är tidens gång ett återkommande motiv. Prosa, poesi och dramatik undersöker tidens natur på olika sätt. Genom litteraturpristagare som Annie Ernaux, Bob Dylan, Wisława Szymborska och Tomas Tranströmer gavs den upplevda tiden perspektiv i text i Då, nu, sen.

I utställningen visades dessutom det åtta timmar långa videoverket Self Portrait as Time. I performancen suddar den brittiske konstnären Marcus Coates ut gränsen mellan sig själv och sin klocka genom att följa dess rörelse, sekund för sekund.

Produktion

Curator – Karl-Johan Cottman
Formgivning – Birger Lipinski
Grafisk formgivning – Ateljé Grotesk

Chokladmedaljer
Foto: Alexander Mahmoud © Nobel Prize Outreach

Butik

I butiken hittar du böcker, presenter och souvenirer som anknyter till museets utställningar, Nobelpriset och Alfred Nobel.

Barn tittar i Nobelprismuseets utställning
Foto: Clément Morin © Nobel Prize Outreach

Barn och familj

Experimentera i verkstan, klura i barnrummet, eller gå en tipspromenad.

Medlemskap

Bli medlem, upptäck mer

Som medlem får du fri entré till museet och rabatt i butiken och bistron. Dessutom får du förtur och rabatter på konserter, vernissage, samtal och föredrag.

Person tar bild på en stor digitalskärm med färgmönster
Foto: Clément Morin © Nobel Prize Outreach

Program

Fredagskvällar på museet

Utforska museets program. Upplev allt från konserter, litterära samtal, föredrag och performances till mat- och dryckesprovningar.